Airco onderhoud

Regelmatig onderhoud van je airco systeem is essentieel om ervoor te zorgen dat het systeem efficiënt blijft werken, een goede luchtkwaliteit behoudt en de levensduur verlengt. Met de professionele airco onderhoudsdiensten van Duteco kun je erop vertrouwen dat de airco het hele jaar door in topconditie blijft.

Waarom airco onderhoud?

Regelmatig onderhoud van een airconditioningsysteem zorgt ervoor dat deze efficiënt blijft werken. Tijdens het onderhoud worden de belangrijkste componenten gereinigd, zoals de filters, condensor en verdamper. Hiermee wordt opgebouwd stof en vuil verwijdert, waardoor de luchtstroom verbetert en het systeem minder energie verbruikt om dezelfde koelcapaciteit te leveren.

Een schoon en goed onderhouden airconditioningsysteem draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in je woning of kantoor. Tijdens het onderhoud worden de filters schoongemaakt of vervangen, waardoor stofdeeltjes, allergenen en andere verontreinigingen effectief worden verwijderd. Dit is vooral belangrijk voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, kun je de levensduur van de airconditioner verlengen. Het tijdig opsporen en verhelpen van kleine problemen kan voorkomen dat deze problemen zich ontwikkelen tot grotere en kostbaardere storingen. Hierdoor kun je langer genieten van de optimale prestaties van je airco.

Alle beveiligingen in het systeem worden vakkundig gecontroleerd en getest op juiste werking. Tevens controleren onze service monteurs de inhoud van het koudemiddel van het airco systeem en doen voeren we een lekdichtheidscontrole uit van het koeltechnisch circuit. Zo weet je zeker dat jouw airco in topconditie is, en veilig gebruikt kan worden.

Airco onderhoud van Duteco

Bij Duteco nemen we airco onderhoud serieus. Ons team van ervaren servicemonteurs staan klaar om van dienst te zijn en te helpen bij het behouden van een efficiënte en goed werkende airconditioner. Sluit vandaag nog een airco onderhoudscontract af en laat ons ondersteunen bij het onderhoud van de airco installatie, zodat je onbezorgd kunt genieten van een comfortabel en gezond binnenklimaat, het hele jaar door. Airco of warmtepomp onderhoud betreft altijd maatwerk. Vul vrijblijvend ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op over de mogelijkheden.

Onderhoud van Duteco

Airco laten onderhouden? Controleer de regelgeving

Niet iedereen mag zomaar een airco onderhouden. Als monteur moet je hier een geschikt F-gassen certificaat voor hebben. Daarnaast is het als bedrijf verplicht een bedrijfscertificaat te hebben. Bij Duteco werken uitsluitend F-gassen monteurs die in het bezit zijn van dit certificaat, tevens beschikken wij als bedrijf over het bedrijfscertificaat en zijn we STEK erkend airconditioning en warmtepomp specialist.

Waarom een F-gassen verordening?

Airconditioningsystemen en warmtepompen beschikken over gefluoreerde broeikasgassen (koudemiddelen). Deze gassen zijn bijzonder schadelijk voor het milieu. Om het milieu te beschermen is er Europese wetgeving die precies regelt hoe om te gaan met deze gassen.

Wat houdt deze verordening in?

Om het milieu te beschermen is er afgesproken dat alleen vakkundig opgeleide installateurs koeltechnische handelingen mogen verrichten aan een airconditioningsysteem of warmtepomp. Daarnaast moet het bedrijf zelf ook gecertificeerd zijn. Hierop worden strenge controles uitgevoerd. Er worden o.a. strenge eisen gesteld aan een correcte koudemiddelen boekhouding, gereedschappen, meetinstrumenten en registratie van installaties.

Wat mag wel en wat mag niet?

Als het een gesloten systeem betreft, bijvoorbeeld een mobiele airco of een monoblock warmtepomp, dan mag iedere installateur deze verkopen en installeren. Gaat het om een airconditioningsysteem (bijvoorbeeld een split, multisplit of VRF) of warmtepomp waarbij koeltechnische handelingen moeten worden uitgevoerd, dan moet je in het bezit zijn van een geldig F-gassen certificaat én moet het bedrijf ook gecertificeerd zijn. Directe verkoop van dit soort systemen aan consumenten, zonder deze te installeren en in bedrijf te stellen, is niet toegestaan. Bovendien is het zo dat de meeste fabrikanten garanties niet honoreren indien het systeem niet aantoonbaar door een gecertificeerd bedrijf en persoon geïnstalleerd en in bedrijf gesteld is. Controleer dus altijd of de installateur beschikt over de juiste papieren. 

Onze professionele airco onderhoudsdiensten:

Reiniging van filters

We reinigen, en indien nodig vervangen, de filters van de airco installatie om ervoor te zorgen dat de luchtstroom niet wordt belemmerd door vuil en stof. Daarnaast zorgen we voor een grondige reiniging van de ventilatorkooi, waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

Condensor- en verdamperreiniging

De condensor en verdamper van de airconditioner worden gereinigd om opgebouwd vuil en stof te verwijderen. Dit verbetert de warmteoverdracht en zorgt ervoor dat jouw airco efficiënter werkt.

Controle van koudemiddel inhoud

We controleren de inhoud van het koudemiddel van de airco installatie en voeren een lekdichtheidscontrole uit van het koeltechnisch circuit. Een optimaal koudemiddel inhoud is essentieel voor de prestaties van je airconditioningsysteem.

Algemene inspectie en onderhoud

We voeren een grondige inspectie uit van alle belangrijke componenten en beveiligingen van jouw airco systeem, zoals de ventilator, compressor en elektrische bedrading. Indien nodig voeren we kleine optimalisaties en reparaties uit om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert.

Professioneel advies

Onze deskundige technici staan klaar om je professioneel advies te geven over het gebruik en onderhoud van de airconditioner. We beantwoorden graag al je vragen en bieden aanbevelingen aan om de prestaties en levensduur van de airco te optimaliseren.

Veelgestelde vragen over airco onderhoud

Het wordt aanbevolen om jouw airco installatie jaarlijks te laten onderhouden. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de airconditioner efficiënt blijft werken en eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord voordat ze groter worden.

Hoewel je bepaalde onderhoudstaken zelf kunt uitvoeren, zoals het schoonmaken van de filters, is het raadzaam om een professional in te schakelen voor een grondige onderhoudsbeurt. Duteco heeft de kennis, ervaring en apparatuur om alle componenten van de airco nauwkeurig te controleren en schoon te maken.

Tijdens een onderhoudsbeurt zal een servicemonteur van Duteco de airconditioner grondig controleren, reinigen en afstellen. Dit omvat het reinigen of indien nodig vervangen van filters, het controleren van juiste koudemiddelinhoud en een lekdichtheidscontrole, het inspecteren van elektrische bedrading en beveiligingen en het schoonmaken van de condensor en verdamper batterij. Eventuele problemen worden opgemerkt en indien mogelijk direct verholpen.

Tussen onderhoudsbeurten kun je zelf enkele eenvoudige stappen ondernemen om de airco schoon te houden. Dit omvat het regelmatig schoonmaken van de filters, het verwijderen van vuil en stof rond de unit en het zorgen voor voldoende ruimte rondom de buitenunit voor een goede luchtstroom.

Regelmatig onderhoud biedt verschillende voordelen, waaronder een efficiëntere werking van de airco installatie, een betere luchtkwaliteit, verlenging van de levensduur van het systeem, energiebesparing en het voorkomen van onverwachte storingen.

Het niet regelmatig onderhouden van je airco kan leiden tot verminderde prestaties, een hoger energieverbruik, verminderde luchtkwaliteit en een kortere levensduur van de airco. Ook kunnen zich problemen voordoen die uiteindelijk leiden tot kostbare reparaties.

Storing melden?

Heb je een service- of onderhoudscontract bij ons lopen en wil je een storing melden? Je kunt ons 24/7 bereiken op het onderstaande telefoonnummer of stuur een e-mail naar het onderstaande e-mailadres.

Vakkundig & erkende professionals

Airco onderhoud via Duteco

Ons team van ervaren monteurs staat klaar om je van dienst te zijn bij het onderhouden van jouw airconditioningsysteem. Met onze professionele onderhoudsdiensten zorgen we ervoor dat de airco efficiënt blijft werken, een optimale luchtkwaliteit behoudt en een langere levensduur heeft. Of het nu gaat om het reinigen van filters, het controleren van koudemiddelinhoud of het uitvoeren van een grondige inspectie, wij bieden hoogwaardige service en deskundig advies. Neem vandaag nog contact met ons op!

Contact opnemen