Gasketelwet vanaf 1 april 2023: wat is er veranderd?

Op 1 april 2023 ging de Gasketelwet in werking. Vanaf dit moment mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen. Duteco is volledig gecertificeerd en werkt volgens de richtlijnen van de Gasketelwet. Op deze pagina lees je wat deze wet precies inhoudt, waarom deze wet tot stand is gekomen en wat dit voor jou betekent.

Wat is de Gasketelwet?

De Gasketelwet schrijft voor dat vanaf 1 april 2023 alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs mogen werken aan gasverbrandingstoestellen. De bedrijven moeten beschikken over een bedrijfscertificaat en de monteurs over het certificaat Vakmanschap CO. Zonder deze certificering mogen installatiebedrijven en monteurs geen gasverbrandingsinstallaties plaatsen, onderhouden of repareren. Dat is strafbaar sinds 1 april 2023.

Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 april 2023 mag je alleen nog een gecertificeerde installateur inschakelen voor het plaatsen, onderhouden en repareren van gasverbrandingstoestellen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. In het register Gasverbrandingsinstallaties kan je zien welke installateurs gecertificeerd zijn.

Waarom de Gasketelwet?

De Gasketelwet is het resultaat van nieuwe inzichten over de gevaren van koolmonoxide. In 2015 bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport uit over de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels. Hierbij kwam naar voren dat veel koolmonoxide-incidenten ontstonden door verkeerd handelen of nalatigheid van onkundige monteurs. Ook bleek dat de helft van de ongelukken plaats vindt bij moderne CV-installaties. Om de branche te professionaliseren, de veiligheid nog meer te waarborgen en het aantal ongelukken met koolmonoxide terug te dringen, heeft de Rijksoverheid besloten certificeringen verplicht te maken.

Is CV-ketel onderhoud wettelijk verplicht vanaf 1 april 2023?

Onderhoud is niet wettelijk verplicht, ook niet na de invoering van de Gasketelwet. Maar wij raden wel aan om jouw CV-ketel regelmatig te laten onderhouden. Hierdoor heb je minder kans op storingen, gaat de CV-ketel langer mee en blijft de CV-ketel energiezuinig werken. Ook kan periodiek onderhoud gevaarlijke situaties voorkomen, zoals koolmonoxidevergiftiging.

Er zijn brandverzekeringen en/of opstalverzekeringen die periodiek onderhoud aan de CV-ketel verplichten. Als je schade claimt, dan moet je kunnen aantonen dat de CV-ketel wordt onderhouden door een gecertificeerd installatiebedrijf. Daarnaast is de garantie een belangrijke reden voor CV-ketel onderhoud. CV-ketel fabrikanten schrijven voor hoe vaak de ketel onderhouden moet worden. Als de ketel niet volgens de voorschriften van de fabrikant wordt onderhouden, dan komt de garantie te vervallen.

Duteco installeert en onderhoud jouw CV-ketel volgens de Gasketelwet

Wil je graag een nieuwe CV-ketel laten installeren, of is jouw huidige ketel toe aan een onderhoudsbeurt? De gecertificeerde servicemonteurs van Duteco staan voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op, en ontdek de mogelijkheden.

Contact

Of je nu een vraag hebt, meer informatie wilt of een offerte wilt aanvragen, we horen graag van je! Ons team staat klaar om je te helpen en al je vragen te beantwoorden.

Contact opnemen